YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Thursday, March 31, 2016

ITADAKIMASU !

Itadakimasu ( いただきます)  bermaksud "Mari makan!". 

Kita selalu lihat dalam cerita-cerita Jepun, animasi seperti "Doraemon" atau bukan animasi seperti "1 litre of tears" ke mesti kita akan nampak sebelum makan, mereka akan menyebut "itadakimasu!".


Tapi, kali ini kita  bukan nak cerita tentang itu. Hihi.

Di ruang ilmu ini, bukan ruang rindu kami nak cerita tentang topik paling best untuk dibincangkan iaitu MAKANAN!

Sekarang, kita nak cerita pasal makanan pula. Yayy! 

Seronoknya pergi Jepun ini sebab makanan ruji mereka sama seperti kita! Ya! Nasi! Makanan ruji bagi Orang Jepun juga adalah NASI. Tiba-tiba teringat temubual dengan Dr. Hiroko:


  kami          :Dr., makanan ruji kat Jepun nasi kan, Nasi Kepal? 
  Dr. Hiroko    :Iya! betul! Sama macam sini, kita makan nasi! *mukabahagia*

Nasi Goreng 

Di Malaysia, untuk mendapatkan nasi goreng sangat mudah bukan?

Jangan risau! Di Jepun juga terdapat nasi goreng yang dipanggil; Yakimeshi. Bahan-bahannya terdiri daripada kobis, lobak merah, ayam dan lain-lain. Hampir sama ramuannya seperti nasi goreng biasa di Malaysia bukan? Namun apa yang membuatkan nasi goreng Malaysia dan Jepun berbeza adalah Cili. 


Cili tidak dibubuhkan dalam penghasilan nasi Goreng di Jepun.



Sekarang, ayuh kita pergi pula kepada sejenis makanan yang paling melambangkan budaya Melayu kita iaitu Nasi Lemak



Jika di Jepun pula mereka ada nasi yang seakan-akan Nasi Lemak iaitu Nasi Kepal! hihi  Tetapi Nasi Kepal tidak mempunyai rasa lemak santan seperti Nasi Lemak.

Anda mahu lihat bagaimana rupa Nasi Kepal tersebut?

Jika anda sedang berpuasa dinasihatkan untuk tidak melihatnya. Nanti sedih :( Nanti khuatir jatuh hukum makruh.


Ha, nasi kepal ini jika di Jepun namanya, Onigiri. Kalau nasi lemak lauknya diluar, tetapi Onigiri ini, lauknya ada di dalam!.Telah dikepal-kepal dengan nasi. haha

Onigiri jenis paling sederhana biasanya berisikan daging ikan salmon panggang. Cara penyediannya pula dipanggang. Ada Onigiri yang dipanggang  sebelumnya dilumuri kicap masin atau miso (sejenis sup pekat dibuat daripada beras) ada yang setelah dipangang baru dilumurkan kicap masin atau miso ini.
 
Dalam mangkuk itu, yang berwarna oren-oren itu  adalah buah Aprikot yang telah diasinkan. Dalam Bahasa Jepun ianya dipanggil  Umeboshi. Manakala dalam mangkuk lagi satu itu anda tahu bukan, isinya apa? Ya! Rumpai Laut!


Semasa sambutan Tahun Baru mereka ada masakan istimewa! Nama juadah tersebut ialah Osechi-ryōri (御節料理) masakan Osechi).


Osechi disusun rapi di dalam kotak kayu bersusun yang disebut jūbako (重箱). Hanya lauk yang diatur di dalam jubako sahaja boleh disebut sebagai masakan osechi. 

taraaa. ini lah Osechi-ryōri dalam kotak kayu bersusun yang dinamakan  jūbako

Dalam bahasa Jepun, istilah "osechi" dahulunya bermaksud pergantian musim yang dikenal dengan sebutan sechi-nichi atau sekku. Hari pergantian musim dirayakan dengan memasak makanan khusus yang disebut Osechi-ryōri.

Kotak kayu bersusun untuk masakan osechi ini dipercayai adalah sebagai lambang kepada keuntungan yang berlipat-ganda!



Pada zaman sekarang, osechi sering dikatakan makanan mewah untuk tahun baru. Makanan osechi bukan saja berupa makanan khas Jepun yang dimasak dengan kicap, gula, atau mirin (sejenis alkohol), tetapi boleh juga berupa makanan Barat dan makanan Cina. Masakan osechi ala Barat disebut seiyō-osechi (西洋お節), sedangkan masakan osechi ala Cina disebut chūkafū osechi (中華風お節). Makanan osechi yang dahulunya merupakan masakan rumah kini boleh dipesan di pasar raya, restoran, dan gerai.


Selain juadah yang dinamakan Osechi-ryōri ini, terdapat satu lagi makanan yang disediakan semasa sambutan Tahun Baru ini. Makanan ini merupakan sejenis kuih. Eh, macam sambutan Hari Raya Aidilfitri kita pula ya ada penyediaan-penyedian kuih. Tetapi, semasa sambutan Aidilfitri kita ada kuih-muih (pelabagai jenis kuih), di Jepun hanya terdapat satu penyediaan kuih iaitu MOCHI


Mochi (餅) adalah kuih Jepun yang dibuat daripada beras pulut, ditumbuk sehingga lembut dan likat, kemudian dibentuk bulat-bulat. Di Jepun, kuih ini sering dibuat dan dimakan semasa perayaan tradisional (mochitsuki) atau perayaan tahun baru Jepun. Namun demikian, jenis kuih ini dijual dan dapat dibeli di kedai-kedai sepanjang tahun. Ia memiliki rasa yang khas iaitu lembut di saat pertama kali dimakan, dan lama kelamaan menjadi likat.
Jika anda terfikir macammana sebenarnya kenyal-kenyal kuih Mochi ini, anda bayangkanlah ketika anda mengunyah kuih Koci. Tekstur kedua-dua kuih ini adalah hampir sama, sama seperti bunyi nama kuih ini; Mochi - Kochi hihi

Ini kerana kuih Koci dan Mochi kedua-duanya adalah terhasil daripada tepung beras pulut.

Mochi berinti pelbagai samaada kacang merah atau coklat. Mochi juga boleh di cicah dengan kicap atau  boleh juga dimakan begitu sahaja.

Mochi yang dimakan bersama kicap

Mochi yang dipanggang
Mochi inti kacang merah

Kuih Koci merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di MalaysiaIndonesia, dan Singapura. Kuih ini diperbuat dari tepung pulut dan mempunyai inti kelapa manis bercampur gula nisan (Gula Melaka) di dalamnya. Di Malaysia ia popular terutama di kawasan Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Ia kemudiannya disalut dengan santan sebelum dibalut dengan daun pisang dan dihidangkan. 

Kuih Koci

Meskipun rasa kulit luar Kuih Koci dan Kuih Mochi adalah sama tetapi bentuk penyediaan dan isi bagi kedua-dua kuih ini adalah berbeza. Kuih Mochi mesti disediakan  bungkusan daun pisang sebelum dikukus manakala Kuih Mochi tidak memerlukan kita berbuat sedemikian.

Namun begitu, berhati-hati ketika memakan Kuih Mochi kerana kuih ini pernah menyebabkan kematian

Maaf, terpaksa berhenti sampai di sini dahulu. Perut telah mula main lagu keroncong. Jumpa lagi dalam entry yang lain untuk perkongsian menarik di Jepun! Stay tune!

No comments:

Post a Comment